Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sen tankového plukovníka

Od dětství jsem byl fotoamatérem a kinoamatérem. Někdy v první polovině 80. let jsem nahradil 8mm kameru Admiru svou první videokamerou a pokračoval jsem v natáčení rodinných dokumentů, ve kterých započal již můj otec.

Takže jsem mohl plynule navázat na své filmem zachycené dětství. Videokamera, to byl již zvuk a přirozená barva, na rozdíl od dnes  již  poněkud vybledlých  barevných  snímků, které jsem natáčel na východoněmecký materiál ORWO.  Nezůstal jsem jen u rodinných snímků, ve své videotéce mám i záběry míst spojených  s atentátem  na  Reinharda Heydricha, které pohltila výstavba magistrály,  celou  původní  zatáčku  v Holešovičkách  zachycenou i v Sequensově filmu „Atentát“ nebo  dům  rodiny Novákových  v Libni  č.375/5, pomocníků Kubiše  a  Gabčíka. Ti byli zavražděni  v Mauthausenu  i se  14-ti  letou dcerkou Jindřiškou,  která  po atentátu  odvedla Kubišovo zakrvácené kolo od Baťovy prodejny na tehdejší Kirchmeyrově třídě.  Dům však musel ustoupit výstavbě metra a deska byla proto přesunuta na  dům vedlejší. Ulice  s  tímto domem se nachází v blízkosti Palmovky a dnes nese název Novákových.  Možná  se  cenným dokumentem stane i dolní zámek v Panenských Břežanech, sídlo protektora Heydricha, který se na rozdíl od horního zámku, sídla K.H.Franka, stává ruinou. Vzácným socialistickým  dokumentem je i odhalování busty mjr. Schramma,  agenta NKVD  a  StB městským tajemníkem  KSČ Miroslavem Štěpánem na Vinohradech  v roce 1988, při kterém řečnil o pomluvách Schramma v souvislosti se smrtí Jana Masaryka  a  o přestavbě a glasnosti jako důkazu síly našeho socialistického zřízení. No a  dokumentem  dokumentů je záznam dvou rozhovorů – s vedoucím 8. oddělení ÚV KSČ  (armáda a bezpečnost) Rudolfem Hegenbartem a Miloušem Jakešem, které jsme se Zuzanou  Blühovou, tehdy novinářkou BBC, navštívili v jejich domovech; v případě Hegenbarta v jeho domě na Vysočině, kde se rozpovídal při lahvi whisky a Jakeše v jeho vile v Kozlovské ulici v Dejvicích. Až nyní jsem však zjistil, že mám i videozáznam, který předchozí  záznamy  svým historickým významem překonává. O snu jednoho plukovníka. Kde byl  pořízen?  Ve Vinohradském divadle v průběhu sametové revoluce. Ale od začátku.

Tím byl Albertov,  kam jsem si vzal 17. listopadu  videokameru na shromáždění studentů organizované Městským výborem  SSM.  Jak jsem pak  uviděl, byly tam ale i jiné  videokamery  – obsluhované estébáckými  kameramany . Poté v revoluční euforii  jsem lítal s kamerou po pražských divadlech, kde se odehrávala  představení, které napsala sametová revoluce a jejímiž protagonisty  byly jeviště i hlediště. Bylo toho tolik, že mi nestačily ani rezervní mikrokazety, které jsem pak přetáčel na velké  videokazety  VHS. Kdo pamatuje tu nádhernou atmosféru, ve které se lidé ještě nedělili podle politických stran, kdy nebylo oligarchů, tunelářů, posametových  podvodníků všech druhů,  bědných ani ponížených,  ale jen znovu do svobody se zrozených občanů, kteří vzrušeně diskutovali  se svými herci  mezi kterými  se najednou objevili  Kryl, Přenosilová, Hutka a další exulanti a poslouchali telefonáty s Třískou a Matuškou, ví o čem píši. Svoboda slova a svoboda projevu již nebyly jen na  papíře a její  první  doušky  v divadlech byly opojné.

Nyní jsem si  nechal  kufr plný cívek  8mm  filmů,  desítky  a desítky videokazet  okopírovat na harddisky. Přehrávám si je na notebooku  postupně, času je mnohem méně než tehdy, kdy jsem mačkal spoušť. A najednou  jsem  s  překvapením objevil ZÁBĚR. Na jevišti Vinohradského divadla stojí u mikrofonu štíhlý Miloš Zeman a jeho tehdejší  slova volají po konfrontaci s dneškem.  Ještě mladý prognostik uváděl údaje ze svého článku „Prognostika a přestavba“ otištěného v létě 1989 v Technickém magazínu, který založil jeho proslulost, díky které také vstupoval po 17. listopadu do diskusí v pražských divadlech. Srovnával  naši životní úroveň se zaostalými zeměmi jako  Nepálem,  Peru a dalšími,  úmrtnost, úroveň vzdělání a výdaje na něj a dalšími ukazateli. Mluvil i o systému nekontrolované moci, o  nezastupitelském systému, který si dal na bankovku masového vraha. Jak se později zjistilo, řada jeho údajů byla nesprávných. Miloš Zeman si již tehdy vymýšlel a citoval neověřená fakta. Byl  ale  vtipný, hovořil o politicích, kteří  nedovedou  zformulovat jedinou kloudnou myšlenku  a  upozorňoval, že  „revoluce se nedělá pro zvýšení vyjadřovacích schopností našich představitelů.“ Dovolávaje se T.G.M.,  varoval před „patologickou sedlinou“ tvořící  10 % národa. Jak uvedl: „Společnost může být řízena inteligentními lumpy, jejichž inteligence částečně kompenzuje nedostatek jejich charakteru. Může být řízena i čestnými hlupáky, jejichž čestnost může aspoň částečně kompenzovat jejich nedostatek inteligence. Běda ale společnosti, které se podaří vytvořit jejich syntézu.“ Jako příklad uvedl jednoho tankového plukovníka, který v Žatci sní o tom, jak jeho tanky projedou Václavským náměstím! Dodejme, že plukovník byl nikoli ze Žatce, ale ze Slaného a na sjezdu JZD 1. 12. 1989 vyhrožoval, že jeho tanky zachrání socialismus v jeho vlasti.  Jmenoval se ing. Zdeněk Zbytek. Je to dnešní manažer  Strany práv občanů, přítel a rádce prezidenta Miloše  Zemana. Také miliardář, obchodující se svými ex-komunistickými soudruhy ze zemí bývalého SSSR. Ten v době listopadové revoluce se svojí tankovou divizí v blízkosti Prahy představoval její největší ohrožení. Proto  byl  také  hned  po vytvoření demokratické  vlády  novým ministrem obrany Lubošem Dobrovským odvolán a musel odejít z armády. Jak ale pan prezident říká, jen idiot nemění své názory.

Autor: Milan Hulík | pondělí 15.1.2018 16:01 | karma článku: 28,45 | přečteno: 1083x
  • Další články autora

Milan Hulík

Kdo jej zastaví?

Miloš Zeman se nechal slyšet, že vyhladoví senát. Kdo nechá ale vyhladovět jeho, za jeho ostudy, které dělá svému státu a jeho občanům.

30.4.2019 v 13:29 | Karma: 29,67 | Přečteno: 880x | Diskuse| Politika

Milan Hulík

Návštěvy z historie

Bylo to koncem 50 let, kdy do socialistického Československa přišel první americký film, kterým byla filmová epopej „Vojna a mír“ podle slavného románu L.N.Tolstého.

8.4.2019 v 11:00 | Karma: 20,58 | Přečteno: 490x | Diskuse| Ostatní

Milan Hulík

Tres faciunt panoptikum

„V čekárně už nikdo není. Tak tomu říkám dobrý výkon“, říká každý večer v ČT sexuolog MUDr. Radim Uzel CSc.

5.4.2019 v 11:44 | Karma: 20,32 | Přečteno: 752x | Diskuse| Ostatní

Milan Hulík

Není ústav jako ústav

Jednou za hluboké normalizace jsem šel po Kampě kolem budovy s nápisem „Ústav pro studium díla Zdeňka Nejedlého“.

8.10.2018 v 10:17 | Karma: 22,72 | Přečteno: 718x | Diskuse| Ostatní

Milan Hulík

Sherwood

Mám advokátní kancelář na rohu Bolzanovy a Opletalovy ulice. Na strategickém místě mezi nádražím Hlavním a Masarykovým.

13.9.2018 v 14:25 | Karma: 31,19 | Přečteno: 1246x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Volby by v březnu podle Medianu vyhrálo ANO. TOP 09 vypadává, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1269x
Z důvodu věznění otce vyučený zedník, absolvent stavební průmyslovky, advokát, aktivní již za bývalého režimu jako obhájce politicky pronásledovaných osob, člen VONS a humanitárních organizací, publicista, novinář a historik. Více na www.milanhulik.cz

Seznam rubrik