Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

V čem byla tato informace, která byla publikována 30.4. 1947 v Osvobozeném našinci, zavádějící:

Jan A. Baťa byl již před válkou fašistou. Odmítl navštívit v Americe přesidenta Dr. Beneše.

Ministerský rada ministerstva zahraničí Dr. Červenka, jenž byl zástupcem velvyslance ve Washingstonu, zdůraznil , že obžalovaný nevstoupil nikdy do styku s československými zastupitelskými úřády v USA a že byl prostřednictvím Ing. Kabeláče ve styku s německým velvyslanectvím v Americe. Pro svůj associální postup v podniku musel opustit Spojené státy a odjel do Brazílie. Z výpovědi Dr. Červenky dále vyplývá, že se obžalovaný stranil styků s československými odbojovými pracovníky a odboj ani finančně nepodporoval. Teprve ředitel František Muška, který se pak ujal vedení podniků firmy, podporoval Českolovenskou národní radu v Americe. Redaktor Eduard Valenta prohlásil, že obžalovaný byl fašistou již před válkou, což vyplývalo z jeho obdivu k fašistickým režimům. Svědek se pak setkal s obžalovaným v Americe a potvrzuje, že Baťa odmítl navštívit presidenta Dr. Beneše, který dlel v té době v New Yorku a stejně tak sejít se s čsl. velvyslancem Dr. Hurbanem. Dr. Mikyska předložil pak soudu fotografické kopie americké černé listiny, v níž je zapsán J.A. Baťa a některé jeho podniky. Ministerský rada ministerstva zahraničního obchodu Jan Fierlinger, který vedl v Americe tiskovou službu čsl. odboje, potvrdil, že, když žádal Baťu, aby se zúčastnil odbojové práce, byl odmítnut slovy: „Já dělám dobré boty, vy dělejte politiku.“ Poukázal prý také na to, že přispěl na čsl. odboj penězi ve Francii. Býv. zaměstnanec Baťův Novotný vypovídal o činnosti obžalovaného v Belcamp, zejména o jeho asociálním postoji k zaměstnancům. Potvrdil, že obžalovaný vystoupil ostře proti sbírce na odboj.

Byl odsouzen na 15 let, že se odmítl v zahraničí připojit k odboji a že v tom bránil ostatním zaměstnancům a choval se tak, že se dostal na americkou černou listinu.

0 1
možnosti

Přečtěte si knihu M. Ivanova, o které pan Hulík píše. Jan Antonín Baťa nebyl před válkou ani nikdy jindy fašista; proč byl po roce 1945 veřejně očerňován je v té knize vysvětleno.

1 0
možnosti

G86e45o31r77g85e 92H84o61l24y

16. 2. 2018 19:57

Zajimave, diky ...jen jsem si vsimnul male chybicky:

Dlouho jsem nevěděl, zda-li moji videokasetu pna Tomáš Baťa dostal. Krátce po převratu, ještě v prosinci 1989 mě z hotelu Esplanade zavolali pánové Daicar a Sedlacek, jak měli na vizitkách

Zdroj: https://milanhulik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=649670

0 0
možnosti

Supper, jako obvykle.

Zacina byt na case, abyste byl zarazen mezi VIP Autory.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS