Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak je důležité míti Filipa

je známá komedie  Oscara  Wilda.  Její  komičnost je založena na záměně jmen a mužů. Každý může sám posoudit, nakolik  je  současná politická situace  a „skládání“ vlády Andrejem Babišem z ANO, SPD a KSČM  podobné této komedii.

Dodejme ještě, že Oscar Wilde  je i  autorem výroku: „Nikdo si nemůže koupit dobré jméno“. To, co nyní  v  naší politice  sledujeme, je zoufalá snaha, přece jen to dobré jméno na politickém trhu sehnat. Snad  by to  jedině  bylo možné jako v socialismu  -  koupit jej  jako  tzv. „podpultovku“ – zboží sehnané  u  známého prodavače  za  protislužbu.

. Připomeňme si výrok holandského historika H. W.  van Loona citovaný Karlem Durmanem v jeho knize „Popely ještě žhavé“,  I díl (k dostání v prodejně Akademie) :  „Skoro již dvacet let křičím z plna hrdla, poučte se z dějin, nebo brzy budete v nekonečně větším marasmu než předtím. Ale úroveň kultury našich dnešních státníků je stále nižší a nižší a konečným výsledkem bude katastrofa, z níž se naše civilizace nikdy nevzpamatuje.“

V jakém komunistickém  marasmu  jsme  čtyřicet let žili, je ještě v živé paměti. Proč si tedy tento marasmus nezopakovat? Jako již dříve, např. s   pomocí  shora zmiňovaných „státníků“ – Andreje Babiše, Tomia Okamury  a Vojtěcha Filipa. Jsme-li u citátů, vzpomeňme ještě výroku izraelského politika Abba Ebana: „Dějiny nás poučují, že státy a národy se chovají rozumně, jakmile vyčerpaly všechny ostatní možnosti“. My jsme ale snad ty ostatní všechny možnosti  již vyčerpali včetně reálného socialismu , nebo ne?

 

Právě  příběh  předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, alias  agenta  FALMERA, nám umožní pochopit, co jsou vazby „bývalých“, kam sahají  jejich kontakty  a  jak  někdy  selhává justice, která by měla hledat spravedlnost,  ale tolikrát  ji  nenachází.

Nynější předseda KSČM  odmítá  obvinění, že za komunistického  režimu  spolupracoval  s StB a odvolává se na rozhodnutí soudu, které jej  od tohoto podezření očistilo. Skutečně, Okresní soud  v  Českých  Budějovicích vynesl   dne 21. 10. 1992 rozsudek č.j. 14 C 167/91,  kterým soud  rozhodl, že „navrhovatel JUDr. Vojtěch Filip nevěděl,  ani vědět nemohl, že je  evidován jako spolupracovník  1. správy Federálního ministerstva vnitra.“

Tento rozsudek byl vynesen v době, kdy  ještě  nebyla  ustálena judikatura ve věcech žalob na ochranu osobnosti proti MV ČR, kterými se žalobci (navrhovatelé) domáhali určení, že nebyli spolupracovníky bývalé  StB, respektive, že nevěděli, že s takovou organizací spolupracují. Pozdější  judikatura, od uvedeného rozsudku  již více než 20 let , formuluje  výrok rozsudku tak, že „se určuje, že žalobce je  evidován (neoprávněně  evidován) jako osoba uvedená v ustanovení § 2 odst.1 písm.b) zákona č.451/1991 Sb.“

Je nepochybné, že kdyby se takto  judikovalo  v  r. 1992, tak by soud nemohl vynést  shora uvedený rozsudek, který je založen na určení subjektivního vědomí žalobce, tedy skutečnosti navýsost nejisté a v daném případě, jak je i ze znění petitu  formulovaného žalobcem nebo jeho právníky zřejmé, účelově zaměřeného.

Po vynesení tohoto rozsudku byly v archivu MV ČR nalezeny další materiály, které byly dosud v režimu utajení  a  z  těch jednoznačně vyplývá, že žalovaný musel vědět, že spoluprací se „zpravodajskou službou“ spolupracuje zároveň s StB, neboť skutečnost, že  zpravodajská služba byla tvořena tzv. 1. správou SNB, byla již v době  spolupráce žalovaného notorietou.

V r. 1991, kdy žalovaný jako navrhovatel  podal žalobu proti FMV, nebyly totiž k dispozici svazky jeho  řídících  pracovníků  Lubomíra Antala a Františka Hanzalíka, které nyní  obsahuje   svazek  č.49008  s názvem „Falmer“ .

Bylo  a  je  na MV ČR jako aktivně legitimovaném  žalobci  podat  žalobu na určení, že žalovaný Vojtěch Filip  „je evidován jako osoba uvedená v ustanovení § 2 odst.1 písm. b) zákona č.451/1991 Sb.“  Touto žalobou  může  MV ČR  dosáhnout  satisfakce za spor, který  ve věci subjektivního určení, zda-li žalovaný věděl či nevěděl, nebo mohl nebo nemohl vědět, je-li  zpravodajská služba součástí SNB (StB).  Z nových materiálů  je totiž zřejmé, že to navrhovatel musel vědět, že jako spolupracovník „zpravodajské služby“ je  zároveň spolupracovníkem 1. správy FMV.

V novém řízení  se soud v důsledku  výše uvedené judikatury nebude  muset zabývat subjektivním vědomím  Vojtěcha Filipa, zda-li „věděl  nebo vědět mohl s kým vlastně spolupracuje“, neboť skutečnost, že zpravodajská služba  (1. správa FMV)  patřila  k StB, je pro soud dnes  notorietou, ale po zjištění této spolupráce, (kterou Vojtěch Filip nepopíral ani v řízení před  Okresním soudem v Českých Budějovicích), může  určit, že je právem evidován v kategorii agent zákona č. 451/1991 Sb.

MV ČR může takovou novou žalobu podat, neboť původně vynesený rozsudek na určení, že JUDr. Vojtěch Filip nevěděl ani vědět nemohl, že je evidován jako spolupracovník 1. správy Federálního ministerstva vnitra, nezakládá překážku věci pravomocně rozsouzené (ne bis in idem), vzhledem k tomu, že i při totožnosti účastníků je předmět žaloby jiný. Pak by na základě materiálů, které  má  MV ČR nyní k dispozici, soud nepochybně vynesl  rozsudek:

Určuje se, že  žalovaný  JUDr. Vojtěch Filip  je  evidován  jako osoba uvedená v ustanovení

 § 2 odst.1 písm.b)  zákona č.451/1991 Sb.“

 

MV ČR tuto žalobu nepodá, protože  agent  Falmer  je  předsedou strany, se kterou nyní premiér vyjednává  o  účasti ve vládě  a navíc je resort ministerstva vnitra  veden členem jeho strany.

Tak se i nadále  budou  daňoví poplatníci  skládat  na plat  agenta  StB, který udával  z  vlastní iniciativy,  rád  a ochotně, protože  to dělal z ideologických důvodů a poslouchat jho poučování o demokracii.  Nezbývá, než  se  dál dívat na usměvavý obličej pana poslance za KSČM, jak jej stále ukazuje v televizních debatách.

Autor: Milan Hulík | čtvrtek 22.2.2018 18:26 | karma článku: 20,74 | přečteno: 577x
  • Další články autora

Milan Hulík

Kdo jej zastaví?

Miloš Zeman se nechal slyšet, že vyhladoví senát. Kdo nechá ale vyhladovět jeho, za jeho ostudy, které dělá svému státu a jeho občanům.

30.4.2019 v 13:29 | Karma: 29,67 | Přečteno: 880x | Diskuse| Politika

Milan Hulík

Návštěvy z historie

Bylo to koncem 50 let, kdy do socialistického Československa přišel první americký film, kterým byla filmová epopej „Vojna a mír“ podle slavného románu L.N.Tolstého.

8.4.2019 v 11:00 | Karma: 20,58 | Přečteno: 490x | Diskuse| Ostatní

Milan Hulík

Tres faciunt panoptikum

„V čekárně už nikdo není. Tak tomu říkám dobrý výkon“, říká každý večer v ČT sexuolog MUDr. Radim Uzel CSc.

5.4.2019 v 11:44 | Karma: 20,32 | Přečteno: 752x | Diskuse| Ostatní

Milan Hulík

Není ústav jako ústav

Jednou za hluboké normalizace jsem šel po Kampě kolem budovy s nápisem „Ústav pro studium díla Zdeňka Nejedlého“.

8.10.2018 v 10:17 | Karma: 22,72 | Přečteno: 718x | Diskuse| Ostatní

Milan Hulík

Sherwood

Mám advokátní kancelář na rohu Bolzanovy a Opletalovy ulice. Na strategickém místě mezi nádražím Hlavním a Masarykovým.

13.9.2018 v 14:25 | Karma: 31,19 | Přečteno: 1246x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1269x
Z důvodu věznění otce vyučený zedník, absolvent stavební průmyslovky, advokát, aktivní již za bývalého režimu jako obhájce politicky pronásledovaných osob, člen VONS a humanitárních organizací, publicista, novinář a historik. Více na www.milanhulik.cz

Seznam rubrik