Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

To whom it may concern

Je to skandál nebo legrace? Premiér Andrej Babiš, prezident republiky Miloš  Zeman  a  bývalá ministryně spravedlnosti, nyní poslankyně a profesorka trestního práva JUDr. Helena Válková  tvrdí,

že v  ČR je  možné si  objednat u orgánů trestního řízení  trestní šetření  a z  něj vyplývající trestní stíhání jakékoliv osoby.  Všichni představitelé vrcholných orgánů justice protestovali a vrchní státní zástupkyně JUDr. Lenka Bradáčová, Ph.D. se obrátila na jmenované ústavní představitele s výčitkou, kterou bychom mohli přirovnat ke slavnému výroku Julia Caesara: „I ty Brute ?“  Co k tomu dodat ? Že kolaps právního státu má delší trvání, než se dalo očekávat. Jde o skutečnost, že nejvyšší ústavní činitelé dali najevo své pohrdání orgány trestního řízení a justicí. Opakuji, ne jen normální občané, ale prezident, premiér, exministryně  spravedlnosti a protože  současný ministr spravedlnosti k uvedeným výrokům mlčel, tak i on  s nimi konkludentně vyjádřil souhlas.

Rozhodl jsem se tedy učinit první historickou objednávku trestního šetření, potažmo trestního stíhání, která se může týkat i toho úplně nejvyššího činitele – prezidenta  této  republiky  a  protože se nesluší tisknout dopisy adresované orgánům trestního stíhání, sděluji jen jejich obsah s anglickou frází: „Každému, koho se to může týkat.“ 

                                                                    I.

Obracím se na Vás  s objednávkou na zahájení trestního šetření  okolností spojených se smrti Ondřeje Němce a z něj vyplývajícího trestního stíhání  osob majících odpovědnost za jeho smrt v roce 1996. I kdyby  některá z těchto osob byla  již po smrti nebo trestnost  jednání těchto osob byla již  promlčena, je třeba, aby v zájmu očisty  veřejného a politického života bylo pozadí jeho smrti vysvětleno. Protože všechna tehdejší trestní oznámení ze strany matky zemřelého byla odložena, využívám nové příležitosti jak obnovit toto šetření na základě informace pana premiéra  Andreje Babiše, že v ČR je možné  u trestních orgánů objednat trestní stíhání prakticky kohokoliv. Vzhledem k tomu, že současný ministr spravedlnosti tuto informaci nepopřel a svým mlčením k tomuto  výroku  s  ním konkludentně vyjádřil souhlas a navíc existenci takové možné objednávky nevyloučil ani prezident Miloš  Zeman ve  svém druhém prezidentském duelu s profesorem Jiřím Drahošem,  pak vycházím z výroků těchto nejvyšších ústavních činitelů, že taková možnost skutečně existuje. Poslední důkaz v tomto směru mi dne 14. 3. 2018 poskytla bývalá ministryně spravedlnosti, dnes poslankyně a profesorka trestního práva  JUDr. Helena Válková, když v rozhovoru s novinářkou Renatou Kalenskou prohlásila: „Nechci zpochybňovat právní stát, ale trestní stíhání si v České republice lze objednat.“ Z jejího dalšího výroku: „ Ty důkazy v kauze Čapí hnízdo nestačí k tomu, aby byli Babiš s Faltýnkem odsouzeni“, lze soudit, že objednat  si  je možno i  zastavení trestního řízení, popřípadě odložení nebo zproštění z obžaloby. 

Přiznávám, že jsem  si  jako vytížený advokát  nevšiml novelizace trestního řádu,  pokud jde o možnou objednávku trestního stíhání na rozdíl od pouhého trestního oznámení, což  mě  ovšem neomlouvá. A nejvíce mě irituje, že jsem toto nové ustanovení nenašel ani v aktuálním znění trestního řádu, ale vzhledem k autoritativnosti vysokých ústavních činitelů jako je prezident, předseda vlády,  ministr spravedlnosti a nyní ještě i poslankyně a odbornice na trestní právo;  o této možnosti objednat si trestní stíhání, nepochybuji.

                                                                    II.

A nyní dovolte, abych Vám sdělil, o jaké trestní šetření a z něj vycházející trestní stíhání, se mi jedná:

 Před několika lety  za mnou  přišla  klientka, stará paní, manželka jednoho z našich slavných hokejistů – proslulých mistrů světa, kteří  byli v roce 1950 odsouzeni vojenským soudem k dlouholetým trestům odnětí svobody. Přinesla  mi svazek listin, starých časopisů, své dopisy a začala mi vyprávět téměř neuvěřitelný příběh. Jak její syn,  člen ČSSD, majitel firmy Elektrum  se nabídl této straně jako ručitel  sedmi milionů  na nákup staršího autobusu, se kterým pak Miloš Zeman, tehdy předseda ČSSD, objížděl před volbami v roce 1996 republiku. Byl to nápad tehdejšího Zemanova přítele , nedávno zemřelého Miroslava Šloufa, bývalého vysokého funkcionáře  SSM a  člena  KSČ, jinak „šedé eminence“   stýkající  se  s „Kmotrem“ Mrázkem, převzatý z úspěšné volební  kampaně polského prezidenta Alexandra Kwasnievského. Autobus Zemák dostal své jméno jako zkratku slov „Zeman-Karosa“ . Roli  hrál  i význam slova „zemák“ jako brambora, protože podle tehdejšího premiéra Miloše   Zemana : „ČSSD byla vždy stranou oslovující spíše lidi, kteří konzumují základní potraviny – brambory, mléko, obilí, než ty, kteří se živí kaviárem a šampaňským.“  Jenže byla to i doba, kdy se v  ČSSD  a  kolem ní  vraždilo. Vzpomeňme postřeleného  věřitele  ČSSD Ivana Lhotského, kontakty mafiána Františka Mrázka  s Miroslavem   Šloufem, ministra financí Ivo Svobodu, který vytuneloval podnik Liberta, jeho spoluodsouzenou  asistentku Barboru Snopkovou  a další  podezřelé osoby, jako např. Pavla Šrytra.  Obětí tehdejších podivných poměrů v ČSSD se stal i syn mé klientky Ondřej Němec,ručitel  shora uvedené částky  použité ČSSD na volební autobus, které mu nebyly vráceny. V důsledku toho jeho firma pak zkrachovala  a on  pak  spáchal kombinovanou sebevraždu  pistolí a následným  pádem z Nuselského mostu. 

 Volební autobus pro ČSSD koupil Ondřej Němec v  ČSAD v  Satalicích. Zaplatil i za další úpravy autobusu, např. v Servisních službách ve Velenicích a jiných firmách. Tyto vedlejší platby obnášely celkem  945 861.- Kč a na jejich základě  byl linkový autobus přeměněn  na autobus volební. Takže  autobus Zemák    nezaplatil Miroslav Šlouf, jak se nyní v souvislosti s jeho smrtí psalo, ale Ondřej Němec, syn mé klientky, který za peníze investované do „Zemáka“ také   ručil    I. Svobodovi a B. Snopkové; peníze  šly přes firmu TIA  pana Lhotského. Krátce po smrti Ondřeje Němce v pátek 8. 1. 1999 Ivan Lhotský sdělil časopisu EURO, že jeho firma půjčila ČSSD peníze, ale že mu ČSSD tyto peníze nesplácí, navzdory ujednání. Dne 1.3.1999 nájemní vrah střelil Ivana Lhotského do hlavy a hrudi. Tento útok I. Lhotský, byť s těžkými následky,  přežil. Moje klientka jej potom několikráte navštívila a I. Lhotský ji sdělil, že do celé věci byl zapleten i František Mrázek. Podle informací klientky byl právě tento muž zastřelený dosud neznámým vrahem, v dlouholetých kontaktech s I. Svobodou a B. Snopkovou. Média již dříve vícekrát přinesla informace, že František Mrázek byl ve spojení s Miroslavem  Šloufem a jejich odposlechnuté hovory byly dokonce redaktory MF Dnes  přehrány v roce 2013 v Národní technické knihovně prezidentu Miloši Zemanovi. Odposlechy pocházely z policejního spisu  „Krakatice“.

                                                                           III.

Celá věc nese rysy mafiánské detektivky; je však známo, že v 90. letech takové poměry nejen v  ČSSD, ale jim podobné i v jiných politických stranách  skutečně  existovaly. Bohužel našimi podáními  se  orgány trestního řízení nezabývaly. Bylo nám sděleno, že celá věc byla před časem odložena. To bylo na základě tehdejšího „klasického“ trestního oznámení. Pokoušel jsem se tehdy klientce pomoci a najít viníka; všechna naše podání  byla  ale marná,  nikdo se jimi  nechtěl z výše uvedeného důvodu zabývat.

Nakolik se do nezájmu orgánů policie a státního zastupitelství o tuto věc promítly eventuální politické zájmy ČSSD nebo jejích politiků, nemohu posoudit, ani obecně možnou, politicky motivovanou objednávku zastavení či odložení trestního stíhání, jak naznačuje paní poslankyně H. Válková.  Jelikož se nyní objevila výše uvedená možnost objednávky trestního šetření, využívám této nové možnosti a obracím se na Vás.

Protože poprvé objednávám trestní šetření, nevím, zdali tuto objednávku adresuji na správné místo, nevím ani, jak se za ni platí a kde. Předpokládám, že se mi v tomto směru dostane poučení.

Autor: Milan Hulík | úterý 10.4.2018 9:58 | karma článku: 23,92 | přečteno: 889x
  • Další články autora

Milan Hulík

Kdo jej zastaví?

Miloš Zeman se nechal slyšet, že vyhladoví senát. Kdo nechá ale vyhladovět jeho, za jeho ostudy, které dělá svému státu a jeho občanům.

30.4.2019 v 13:29 | Karma: 29,67 | Přečteno: 880x | Diskuse| Politika

Milan Hulík

Návštěvy z historie

Bylo to koncem 50 let, kdy do socialistického Československa přišel první americký film, kterým byla filmová epopej „Vojna a mír“ podle slavného románu L.N.Tolstého.

8.4.2019 v 11:00 | Karma: 20,58 | Přečteno: 490x | Diskuse| Ostatní

Milan Hulík

Tres faciunt panoptikum

„V čekárně už nikdo není. Tak tomu říkám dobrý výkon“, říká každý večer v ČT sexuolog MUDr. Radim Uzel CSc.

5.4.2019 v 11:44 | Karma: 20,32 | Přečteno: 752x | Diskuse| Ostatní

Milan Hulík

Není ústav jako ústav

Jednou za hluboké normalizace jsem šel po Kampě kolem budovy s nápisem „Ústav pro studium díla Zdeňka Nejedlého“.

8.10.2018 v 10:17 | Karma: 22,72 | Přečteno: 718x | Diskuse| Ostatní

Milan Hulík

Sherwood

Mám advokátní kancelář na rohu Bolzanovy a Opletalovy ulice. Na strategickém místě mezi nádražím Hlavním a Masarykovým.

13.9.2018 v 14:25 | Karma: 31,19 | Přečteno: 1246x | Diskuse| Osobní

Milan Hulík

Agent A 234

Pro agenty zpravodajských služeb se s oblibou používá označení číselnými kódy. Všichni známe agenta Jejího Veličenstva 007 Jamese Bonda.

13.6.2018 v 12:34 | Karma: 18,91 | Přečteno: 638x | Diskuse| Politika

Milan Hulík

Premiér v demisi a ve výkonu trestu

Současný spor mezi ČSSD a ANO o podmínku odstoupení premiéra v demisi Andreje Babiše z vlády v případě jeho prvoinstančního odsouzení, je zbytečný.

10.5.2018 v 12:35 | Karma: 27,67 | Přečteno: 944x | Diskuse| Politika

Milan Hulík

Kde máš konev, Miloši?

Nazdar, Miloši, tak jsi mě zase naštval. Jsem rád, že jsme si již v Kolíně začali tykat, takže se mi bude lépe psát, když nebudu používat Tvého vladařského majestátu.

3.5.2018 v 11:39 | Karma: 45,94 | Přečteno: 7442x | Diskuse| Politika

Milan Hulík

Esence Kafky

Velký pátek. Je neuvěřitelné, co se všechno dá stihnout za dopoledne Velkého pátku. Celá historie mého dosavadního života.

3.4.2018 v 18:11 | Karma: 15,72 | Přečteno: 320x | Diskuse| Osobní

Milan Hulík

O šlechtě a Šlechtové

Ministryně obrany v demisi Ing. Karla Šlechtová ve svém projevu u příležitosti odhalení památníku legionářů , účastníků bitvy u Bachmače (Ukrajina) řekla, že tam bojovali čs. legionáři proti Hitlerovi.

29.3.2018 v 13:00 | Karma: 30,61 | Přečteno: 1448x | Diskuse| Politika

Milan Hulík

Nemýlím-li se, jste soudruh Jie?

Poslední silvestrovská groteska z Hradu mi připomněla semaforskou zpěvačku Zuzanu Burianovou a její písničku

20.3.2018 v 15:16 | Karma: 29,71 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Politika

Milan Hulík

Ministryně války v demisi

Tušil jsem, že s povolebním spříseženectvím ANO, SPD a KSČM bude legrace, ale že to bude taková sranda, jsem neodhadl.

27.2.2018 v 13:33 | Karma: 40,44 | Přečteno: 4829x | Diskuse| Politika

Milan Hulík

Jak je důležité míti Filipa

je známá komedie Oscara Wilda. Její komičnost je založena na záměně jmen a mužů. Každý může sám posoudit, nakolik je současná politická situace a „skládání“ vlády Andrejem Babišem z ANO, SPD a KSČM podobné této komedii.

22.2.2018 v 18:26 | Karma: 20,74 | Přečteno: 577x | Diskuse| Politika

Milan Hulík

Dvě knihy, dva bratři

Jednou z nejoblíbenějších knih mého dětství byla kniha obdélníkového formátu ve které bylo plno barevných obrázků na kterých byly auta , silnice, tunely, letadla, lokomotivy, mosty, autostrády, lodě apod.

16.2.2018 v 13:36 | Karma: 12,88 | Přečteno: 345x | Diskuse| Osobní

Milan Hulík

Poznámky poraženého voliče

O volbách již byla napsána řada komentářů, některé brilantní a můj je proto zbytečný. Přesto bych se chtěl podělit o pár poznámek.

14.2.2018 v 8:57 | Karma: 21,79 | Přečteno: 742x | Diskuse| Politika

Milan Hulík

Pyrrhova obhajoba

Sleduji justici jako praktik – advokát a píši o ní. Napsal jsem již téměř sto „Příběhů české justice“.

11.2.2018 v 14:59 | Karma: 21,76 | Přečteno: 1018x | Diskuse| Ostatní

Milan Hulík

Justice ve stylu retro

Výrok Ondřeje Neffa: „...pokud se bavím nebo mejlíkuji s lidmi o právu, tak z těchto rozhovorů nebo psaní to vypadá, že řadový občan už ani moc nedoufá, že někdo probudí tu mytologickou bytost zvanou rovná právní spravedlnost“

7.2.2018 v 13:26 | Karma: 22,51 | Přečteno: 632x | Diskuse| Osobní

Milan Hulík

Potrestaný bůh

Číňané mají ve své mytologii boha, který byl stižen hrozným trestem: musí žít mezi lidmi jako rovný s rovnými.

25.1.2018 v 12:43 | Karma: 22,18 | Přečteno: 625x | Diskuse| Politika

Milan Hulík

Pionýrský tábor

V socialismu skutečně existovaly výdobytky, na které i já dodnes s láskou vzpomínám. A vzpomínají i kamarádi, kteří odjakživa neměli komouše v lásce.

22.1.2018 v 9:34 | Karma: 30,47 | Přečteno: 1257x | Diskuse| Osobní

Milan Hulík

Od pravdy alternativní k pravdě žertovné

Některé výroky vstupují do dějin. Jako např. výrok prezidenta Antonína Novotného z roku 1967, který dnešní doba celosvětově a v ČR mimořádně aktualizovala.

18.1.2018 v 18:40 | Karma: 24,54 | Přečteno: 1054x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1269x
Z důvodu věznění otce vyučený zedník, absolvent stavební průmyslovky, advokát, aktivní již za bývalého režimu jako obhájce politicky pronásledovaných osob, člen VONS a humanitárních organizací, publicista, novinář a historik. Více na www.milanhulik.cz

Seznam rubrik