Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Premiér v demisi a ve výkonu trestu

Současný spor mezi ČSSD a  ANO o podmínku odstoupení premiéra v  demisi Andreje Babiše z vlády v případě jeho prvoinstančního odsouzení, je zbytečný.

Jestliže jsme se dostali do situace, kdy máme trestně stíhaného premiéra, pak na situaci  nic  nezmění, i když bude premiér v demisi odsouzen pravomocně. Nehleďme  na  desítky televizních kamer při jeho nástupu do věznice na Pankráci, pak právě Pankrácká věznice poskytuje všechny podmínky pro to, aby v  ní i odsouzený premiér jako vězeň mohl vykonávat funkci premiéra vlády, ať již v demisi nebo bez demise. Věznice je blízko centra, je snadno dosažitelná i metrem a navíc, od odlehlejší Ruzyňské věznice, je vedle vazby  i místem výkonu trestu, nikoliv jen vazby, jako je Ruzyň. Vím o čem  píši, protože jsem počátkem  devadesátých let  vedl jako první náměstek generálního ředitele SNV (Sboru nápravné výchovy), dnešní Vězeňské služby, tým, který dostal za úkol humanizovat tehdy ještě celé československé vězeňství. Vytvořit ze zatuchlých kriminálů , dědictví totalitní minulosti, moderní vězeňskou organizaci na evropské úrovni. I když se to do konce mého působení plně nepodařilo, je dnes Vězeňská služba schopna poskytnout servis odpovídající potřebám výkonu funkce předsedy vlády a celé vládě, včetně těch jejích členů, kteří  by eventuelně během výkonu svého ministerského mandátu byli rovněž odsouzeni k nepodmíněnému trestu odnětí svobody. 

Protože Pankráckou věznici znám velmi dobře, vím, že disponuje prostory, místnostmi dostatečně velkými, aby v nich mohla úřadovat vláda i s příslušnou administrativou. Navíc skýtá jednu pro veřejnost netušenou možnost. Je totiž propojena podzemní chodbou se soudním palácem, jehož impozantního vzhledu si musí všimnout každý, kdo po magistrále vjíždí do Prahy nebo z ní přes Náměstí hrdinů vyjíždí z Prahy. I taková „maličkost“, jako by byla adresa Úřadu vlády – „Náměstí hrdinů“ by měla svůj nezanedbatelný vliv na prestiž premiéra v demisi a ve výkonu trestu  a  celé jeho vlády. A v soudním paláci je velký  sál  pro porotní procesy s  rozsáhlou galerií  pro obecenstvo, který je veřejnosti znám z různých dokumentárních záběrů z 50. let, např. z filmových záběrů z procesu s JUDr. Miladou Horákovou nebo s tzv. Protistátním spikleneckým centrem  Rudolfa Slánského. Jde o tak velkou a reprezentativní místnost, že i oficielní sál Strakovy akademie, Úřadu vlády, ve které vláda jinak zasedá, se s ní nemůže rovnat. A podzemní chodba poskytuje mimořádnou příležitost  k  nenápadnému přístupu do nové „zasedačky“ vlády a to nejen pro odsouzeného premiéra v demisi a  ve  výkonu trestu, tak  i  pro členy vlády, ať  již také odsouzené nebo ještě  na svobodě. Odpadly by tak každodenní záběry členů vlády v TV novinách, vlekoucích balíky spisů chodbou do současné zasedačky, které rozhodně k  důstojnosti vlády nepřispívají. 

Protože činnost premiéra není možné omezit jen na zasedací sál, tak při jeho pohybu venku by jej diskrétně doprovázela vězeňská služba a členové hlídací eskorty by se mohli převléknout do civilu, třeba za jiné ministry, takže by byli  pro veřejnost neviditelní. Věční kritikové budou namítat, že premiér musí podnikat i zahraniční cesty. Opět žádný problém. Nikdo jistě neočekává, že by premiéra na  takovou  cestu  nepřevlékli  z vězeňského ošacení do tmavého obleku a nesejmuli mu pouta, aby si mohl potřást rukou se zahraničními státníky. I při svém úřadování, např. při listování těmi balíky spisů  by  stejně nemohl mít nasazena pouta, o „medvědu“ ani nemluvě. Pro vysvětlení: medvěd  je 

 

 

široký kožený opasek, ke kterému má vězeň připevněné ruce v poutech. Používá se u nebezpečných vězňů  nebo tzv. „útěkářů“. Premiér rozhodně nebude patřit k problematickým vězňům, naopak bude jistě vězněm vzorným, aby si vytvořil podmínky pro podmíněné propuštění z výkonu trestu po odpykání jeho poloviny.   

Ostatně  věznění  před nástupem do úřadu je  součástí naší politické tradice. Již  za Rakousko-Uherska si  politici  získávali  politické  ostruhy a  reputaci  ve vězení. V roce 1916  byli tehdejší poslanci Říšské rady  Karel Kramář a Alois Rašín odsouzeni k trestu smrti; trest nebyl do konce války  vykonán a Kramář se stal předsedou první prozatímní  česko-slovenské vlády v roce 1918 a Alois Rašín byl prvním československým ministrem financí – tedy se ocitli ve stejných funkcích jakými prochází  Andrej Babiš. Ve vězení zemřel prezident Emil Hácha, krátkodobými pobyty ve vězení prošli i dělničtí prezidenti Klement Gottwald a Antonín Zápotocký, v německém koncentráku byl vězněn  Antonín Novotný, ve vazbě  NKVD  a v  československém vězení si pobyl i generál Ludvík Svoboda, prezident Gustav Husák byl vězněn v letech 1951 - 1960 a Václav Havel všechny překonal jako opakovaně vězněný recidivista.  Vězněni nebyli jen T.G.M., Edvard Beneš, Václav Klaus a Miloš Zeman. 

Tentokráte  bude  moci  odsouzený premiér svoji funkci vykonávat i během výkonu trestu. To přispěje i  ke stabilizaci naší  politické scény, protože si politické hnutí ANO udrží svoji pozici v politickém životě, nepřijde o svého předsedu a bude moci dále uskutečňovat svůj program „Bude líp“. Nejen udrží, ale můžeme očekávat, že statečnost a obětavost jejího předsedy a  premiéra  v demisi a ve výkonu trestu vykonávajícího svůj úřad i za takovýchto neobvyklých podmínek získá ANO další voliče, takže premiér Andrej  Babiš  v  demisi  a  ve výkonu trestu  po  prvních možných parlamentních  volbách bude moci  vytvořit jednobarevnou vládu. Navíc se ukáže, že ANO není jen politická divize Agrofertu, že nestojí a nepadá jen se svým předsedou. Vzhledem k zastavení trestního stíhání druhého muže ANO Jaroslava  Faltýnka je zde pro všechny případy i připravený nástupce schopný převzít vůdcovství a ukázat všem, že není Babišovým pejskem, za kterého je obecně považován.  Na druhou stranu to bude konec ČSSD, která neudolala Babiše ani za Sobotky „účelovým trestním stíháním,“ a které se to nepodaří ani nyní, jak jsme již vysvětlili, nesmyslnou podmínkou odstoupení v případě prvoinstančního odsouzení.

Možnost vykonávat úřad premiéra a úspěšně vládnout i z vězení nepochybně zvýší prestiž České republiky ve světě, neboť se tím mimo jiné prokáže humánnost českého vězeňství a schopnost českých ústavních institucí odolávat všem případným domácím i zahraničním tlakům a krizím.

Autor: Milan Hulík | čtvrtek 10.5.2018 12:35 | karma článku: 27,67 | přečteno: 944x
  • Další články autora

Milan Hulík

Kdo jej zastaví?

Miloš Zeman se nechal slyšet, že vyhladoví senát. Kdo nechá ale vyhladovět jeho, za jeho ostudy, které dělá svému státu a jeho občanům.

30.4.2019 v 13:29 | Karma: 29,67 | Přečteno: 880x | Diskuse| Politika

Milan Hulík

Návštěvy z historie

Bylo to koncem 50 let, kdy do socialistického Československa přišel první americký film, kterým byla filmová epopej „Vojna a mír“ podle slavného románu L.N.Tolstého.

8.4.2019 v 11:00 | Karma: 20,58 | Přečteno: 490x | Diskuse| Ostatní

Milan Hulík

Tres faciunt panoptikum

„V čekárně už nikdo není. Tak tomu říkám dobrý výkon“, říká každý večer v ČT sexuolog MUDr. Radim Uzel CSc.

5.4.2019 v 11:44 | Karma: 20,32 | Přečteno: 752x | Diskuse| Ostatní

Milan Hulík

Není ústav jako ústav

Jednou za hluboké normalizace jsem šel po Kampě kolem budovy s nápisem „Ústav pro studium díla Zdeňka Nejedlého“.

8.10.2018 v 10:17 | Karma: 22,72 | Přečteno: 718x | Diskuse| Ostatní

Milan Hulík

Sherwood

Mám advokátní kancelář na rohu Bolzanovy a Opletalovy ulice. Na strategickém místě mezi nádražím Hlavním a Masarykovým.

13.9.2018 v 14:25 | Karma: 31,19 | Přečteno: 1246x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové zasévají v Charkově strach. Utečte, dokud je čas, hrozí obyvatelům

23. dubna 2024  18:58

Kreml provádí koordinovanou leteckou a informační operaci proti Charkovu s cílem vyvolat mezi...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1269x
Z důvodu věznění otce vyučený zedník, absolvent stavební průmyslovky, advokát, aktivní již za bývalého režimu jako obhájce politicky pronásledovaných osob, člen VONS a humanitárních organizací, publicista, novinář a historik. Více na www.milanhulik.cz

Seznam rubrik